Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Artikelen

Quinten Steffens

Linzensalade met geroosterde biet en walnoten

 
0.0 (0)
2457   1
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
Linzensalade met geroosterde biet en walnoten

Informatie over dit recept

Moeilijkheid
Aantal
4 personen
Voorbereiding
Bereidingswijze
Soort gerecht

Auteur / foto credits

Afbeeldingbron

In deze salade worden een paar ingrediënten verwerkt die naar mijn mening ondergewaardeerd zijn in de Nederlandse keuken. Dit zijn groene linzen, die snel koken en hierdoor een mooie textuur behouden. Bieten kennen de meeste mensen alleen uit pot, maar wanneer je verse bieten in de oven roostert zal de smaak vele malen beter zijn! Bovendien zijn beide ingredienten goedkoop en goed verkrijgbaar, wat ook nooit verkeerd is.

Ingrediënten

Voor de linzen:

  • 250 gram Groene linzen
  • 1 teen knoflook
  • 2 stuks laurierblad
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • 75 gram Zachte geitenkaas OF feta
  • 50 gram Walnoten 

Voor de bieten:

  • 500 gram Bieten
  • 2 eetlepels olie

Bereidingswijze

  1. Week de linzen in koud water.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
  3. Besprenkel de bieten met een beetje olie. Verpak ze vervolgens per stuk in aluminiumfolie.
  4. Rooster de bieten 1.5-2 uur in de oven. Ze zijn gaar wanneer een mes met een scherpe punt makkelijk in de zijkant van de bieten te steken is.
  5. Haal de bieten uit de oven, open het aluminiumfolie (let op: stoom!), schil en snijd in blokjes.
  6. Breng de linzen aan de kook, giet af en zet nét onder met nieuw water. Met deze stap verwijder je zand en dergelijke van de linzen.
  7. Plet de knoflook licht en voeg samen met de laurier toe aan de linzen. Breng aan de kook met een deksel op de pan, draai daarna het vuur op de laagste stand. Kook de linzen circa 10-15 minuten. Als de linzen niet meer hard zijn, maar nog wel beet hebben, zijn ze goed. Giet dan af.
  8. Maak de dressing door de olijfolie, mosterd en ciderazijn te mengen. Meng de dressing door de gekookte linzen. Waarschijnlijk heb je niet alle dressing nodig, dus voeg in gedeeletn toe en proef steeds of de linzen naar smaak zijn.
  9. Schep de linzen op borden, verdeel er de bietenpartjes, geitenkaas en walnoten over en serveer.

 

Variaties op dit gerecht:

Variatietips: de gekookte linzen zijn ook lekker met uitgebakken spekjes en kastanjechampignons. Laat de dressing dan achterwege en voeg wat rucolablad toe.

Aanvullende informatie

Door een paar dingen goed in de gaten te houden bij dit gerecht, wordt het resultaat net even iets beter. Het eerste is de aankoop van de linzen: zoek linzen uit die klein en dik zijn (bijv. Puy-linzen). Linzen die groot en plat zijn, zijn bijna niet beetgaar te koken en zullen erg zacht worden.
Linzen hoeven niet geweekt te worden, maar de kooktijd wordt hier wel mee verkort. Week maximaal 1 dag in koud water (hoeft niet in de koeling).
De bieten moeten afhankelijk van het seizoen 1.5-2 uur in de oven garen, het makkelijkste is om dit een half uur voordat je het gerecht klaar wilt hebben al gedaan te hebben. Daarmee voorkom je dat je gloeiend heten bieten moet schillen!
Zachte geitenkaas is makkelijker te snijden als je je mes eerst even in kokend heet water doopt. Begint de kaas te plakken aan je mes, doop het dan nogmaals in heet water.

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Wat vond je van de smaak van dit recept?
Was dit recept naar verwachting te maken?
Zou je dit recept vaker maken?
Zou je dit recept aanraden?
Recensie
Commentaar

Afdrukken E-mail

Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden