Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Artikelen

Patrickb

Pörkölt, Hongaars stoofvlees

Opmerkelijk
 
0.0 (0)
4185   1
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling

Benodigdheden

Gereedschap & materialen

Informatie over dit recept

Moeilijkheid
Kosten
Aantal
5 personen
Voorbereiding
Bereidingswijze
Soort gerecht
Hoofd ingrediënten

Pörkölt is een heerlijk geurende stoofschotel die heel eenvoudig te maken is en traditioneel weinig ingredienten bevat. Deze Hongaarse stoofschotel is bij ons beter bekend als goulash. Bestel je in Hongarije goulash (Gulyás) dan krijg je namelijk (goulash)soep. 

Pörkölt is wat wij kennen als goelash (Gulyas), terwijl de echte gulyas meer een dikke soep is te vergelijken met de italiaanse minestrone of nederslandse bonen of erwtensoep. Van origine word deze Hongaarse stoofschotel boven een houtvuurtje bereid in de bogrács, een grote ketel die aan een ketting hangt. De bogrács is een dunne geëmailleerde pan die dus prima is te vervangen door een Dutch Oven, te gebruiken zonder deksel zodat het houtvuur nog extra rooksmaak geeft.

Pörkölt wordt in vele variaties gemaakt met diverse soorten vlees, hoewel vaak rund en varken wordt gebruikt kan je ook kip, schaap of geit gebruiken. Of alligator als je zou willen. Het enige echte recept is er niet. De een vindt dat spek en paprika een must zijn, de ander vindt juist van niet. Zoveel koks zoveel smaken dus.
Pörkölt is een gerecht dat veel door de boerenbevolking wordt gegeten, bij velen wekelijks. Het is een makkelijk recept waar je bovendien ook nog eens je restjes in kan verwerken en zo creëer je steeds een andere variant.

Ingrediënten

- 1 kg rundersucade, riblappen of ander stoofvlees
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 4 uien
- 4 tenen knoflook
- 3 rode (punt)paprika`s
- 4 tomaten
- 1 (klein) blikje tomatenpuree
- 2 el paprika poeder (indien mogelijk 1 mild en 1 pittig)
- 1 tl komijn poeder of karwijzaad
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 250 ml rode wijn
- 250 ml pörkölt- of runderbouillon
- 2 eetlepels paprika puree


Gebruik geen extra zout als je gerookt spek gebruikt. Dit spek is gepekeld en bevat dus al zout genoeg. Deze spekreepjes zorgen ook voor de heerlijke "rook" smaak aan het gerecht. Maar boven houtvuur bereid krijgt dit gerecht nog een extra rooksmaak wat het gerecht zeker tengoede komt!

Als je pörkölt bouillon gebruikt kan de de kruiden weglaten of sterk verminderen. De kruiden zitten ook in de bouillon namelijk.


Bereidingswijze

  1. Snij het stoofvlees in stukjes en braad aan in hete boter. Neem de stukjes uit de pan.
  2. Bak de spekreepjes iets uit en voeg de uien en knoflook toe.
  3. Laat de uien glazig worden maar zorg ervoor dat de knoflook niet verkleurt, dankrijg je een bittere smaak.
  4. Voeg de paprikapoeder toe en laat deze rustig bakken zodat alle smakengoed vrij komen.
  5. Doe de tomatenpuree er bij en laat ookdeze even bakken om het zure van de puree weg te nemen. De puree wordt door aanbakken zoetigier van smaak.
  6. Voeg het vlees weer toe en voeg daarbij de komijn, tijm en laurier. Voeg de wijn toe met stukjes tomaat en paprika.
  7. Als laatste gaat de bouillon er bij en eventueel af entoe tijdens de bereiding aanvullen met iets wijn en water.

Als je een stukje vlees tussen je vinger kan fijn drukken is je gerecht klaar omte serveren.
Deze stoofschotel laat zich makkelijk combineren met rijst, aardappelpuree, pasta, gnocchi of gewoon met brood.
Je kunt makkelijk een grote hoeveelheid tegelijk maken voor een grotere groep of gewoon voor meerdere dagen. De 2e dag is het zelfs nog lekkerder omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Bij uitstek een gerecht om te wecken dus.

Hoe wecken? Bereid de pörkölt als bovenstaand en laat gedurende een uur alle smaken goed doortrekken. Het vlees is dan nog niet gaar. Verdeel de pörkölt over de weckpotten en weck deze gedurende anderhalf tot twee uurtjes op 100 graden.

Serveertips
Aardappelpuree, rijst, pasta, gnocchi of met brood.
Lekker met een frisse koolsalade of wat warme of koude zuurkool.
Drink er dezelfde wijn bij die in de stoofpot zit.

Nuttige links: http://www.lekkersuithongarije.nl/winkel/kookketels-en-bogracs

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Wat vond je van de smaak van dit recept?
Was dit recept naar verwachting te maken?
Zou je dit recept vaker maken?
Zou je dit recept aanraden?
Recensie
Commentaar

Afdrukken E-mail

Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden