Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Artikelen

Patrickb

Zelf kip(filet) roken

Opmerkelijk
 
0.0 (0)
4335   0
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
Zelf kip(filet)  roken

Informatie over dit recept

Kosten
Voorbereiding
Totale bereidingstijd
20 minuten

Zelf kipfilet roken is helemaal niet zo moeiljk als je misschien denkt.  Ik geef je hier de omschrijving zoals ik al ruim 20 jaar mijn kipfilet rook, zowel om warm te serveren als te bewaren voor koud serveren.

Wat heb je nodig omzelf jekipfilet te roken?

Allereerst kip natuurlijk. Ik koop hiervoor goede kipfilet die droog is en zeker niet nat aanvoelt. Die natte kipfilet is vaak voorzien van wat extra water. Als ik water wil toevoegen dan kies ik daar zelf voor.

Daarnaast is een rookoventje handig en natuurlijk rookhout. Die laatste naar smaak. Ik gebruik vaak appel, kersen beuken of eikenhout. Eiken is een tikje zuurder en zwaarder in de rook.

Een rookkastje is in de winkel te koop. Ik maak gebruik van een oude gastronormbak die ik heb voorzien van een stukje rvs gatenplaat waar ikpootjes aan heb gemaakt om van de bodem los te komen zodat het rookmeel daaronder kan. Een pan met rooster kan natuurlijk ook net als een braadslede. 

Op de bodem leg ik een eetlepel rookmot naar wens. Wel een lepel met een kop er op. Ik leg de rookmot in het midden van mijn bak,op de plek wat boven de gaspit staat. Daar heb je straks de meeste ruimte.

Daarna leg ik het rooster in de bak en de schoongemaakte kipfilet er op.Ik haal eventuele lelijke stukjes er af, net als het haasje. Het haasje leg ik apart op het rooster. 

De deksel maak ik van twee stukken aluminiumfolie, ook als is folie heb wat groot genoeg is. Ik leg twee vellen op elkaar en vouw een rand om. Die rand vouw ik nog een keer om. Vervolgens sla ik het folie open, je hebt dan een groot vel folie met een naad in het midden. Dit folie span ik strak over mijn rookbak.

Om te roken zet ik de bak rechtstreek boven de vlam die ik op driekwart vermogen zet. Zo creeër je snel hitte wat de filet dichtschroeit en hitte om het rookmot of snippers te doen smeulen. Zodra de folie bol gaat staan draai ik het gas uit en laat ik het een kwartier rusten. Daarna verwijder ik het folie en laat ik de kipfilet iets afkoelen alvorens aan te snijden.

Je zal zien dat de kipfilet zeer mals en sappig is en een aardig donkere kleur heeft. Als je de filet laat afkoelen verdeeld het vocht zich door het vlees waardoor het sappig blijft. Met het warm serveren verlies je dus wat vocht, vocht wat ik doorgaans door de dressing van mijn salade meng.

 

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Wat vond je van de smaak van dit recept?
Was dit recept naar verwachting te maken?
Zou je dit recept vaker maken?
Zou je dit recept aanraden?
Recensie
Commentaar

Afdrukken E-mail

Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden