Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Artikelen

Patrickb

Indiaas Frans gekruide gehakt-preischotel

Opmerkelijk
 
0.0 (0)
2553   0
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
Indiaas Frans gekruide gehakt-preischotel

Benodigdheden

Gereedschap & materialen
Oventemperatuur
190oC

Informatie over dit recept

Moeilijkheid
Kosten
Aantal
4 personen
Voorbereiding
Bereidingswijze
Soort gerecht

Van prei uit de moestuin en gehakt van de slager maakte ik deze heerlijke ovenschotel die ik afdekte met een fijne aardappelpuree. Een simpel maar smakelijk gerecht dat trouwens zowel in de oven als buiten op de bbq kan worden gemaakt.

Ik kook graag met gietijzer, het heeft geweldige bakeigenschappen en is handig in gebruik. De extra zorg neem ik graag voor lief.
De skillet, een gietijzeren koekenpan is ook in huis favoriet. De pan gebruik ik op gas binnen maar net zo makkelijk in de smoker, bbq of op open vuur. De pan is dan ook ideaal om in de oven te gebruiken, geheel gietijzer dus er kan niets smelten.

Ingrediënten

 • 400 gram kruimige aardappels
 • 150 ml melk
 • Eetlepel boter 
 • 1 losgeklopt ei
 • 400 gram prei (gewassen, gesneden)
 • 500 gram half om half gehakt
 • Teentje knoflook of theelepel knolookpuree
 • Eetlepel Vadouvankruiden (of evt kerrie)
 • Theelepel HeinzHot Sauce chipotle
 • Peper en zout naar smaak

Werkwijze

 1. Schil de aardappels en kook deze in 25 minuten gaar, giet daarna af en laat droogstomen.
 2. Verwarm de skillet rustig tot baktemperatuur en bak in een beetje olie of boter het gehakt rul. Voeg de gesneden en gewassen prei toe en smoor het geheel net niet beetgaar. Ik heb daarna pas het mengsel gekruid met de Vadouvan kruiden en nog heel even op laag pitje gebakken. Zo komen de smaken optimaal vrij.
 3. Draai het vuur uit en laat de massa iets afkoelen.
 4. Maak een gladde puree van de drooggestoomde aardappels. Ik haalde de aardappels uit de pan en deed deze in het vergiet waar net nog de prei in werd afgespoeld. Scheelt afwas en dampt lekker uit.
 5. In de pan deed in een klont boter en melk en verwarmde deze tot heet, niet kokend. De aardappels drukte ik door de pureeknijper in de hete melk. De puree maakte ik op smaak met een flinke kneep knoflook puree, maar een verse teen knoflook kan natuurlijk ook prima. Verder gingen er enkele druppels van de Heinz Chipotle Hot Sauce doorheen en ik maakte de puree af naar smaak met zeezout.
 6. Puree leent zich prima voor een leuke opmaak dus dat deed was het doel, een leuke opmaak. Doe de puree in een spuitzak met een grove kartel. Ik gebruikte een 6 tands kartel 20. Een mooi grote opening.
 7. Allereerst dekte ik het gehakt-prei mengsel af met een laag puree. Met de spuitzak verdeelde ik de puree over de pan. Ik gebruikte ik iets te veel waardoor ik uiteidelijk 2 rozetten te kort kwam. Gebruik ongeveer 1/3 van de puree om het mengsel mee af te dekken. Ik maakte de puree glad en verdeelde de puree met een krabbertje, de achterkant van een lepel voldoet ook prima. De rest van de puree is voor je decoratie. Rozetten, een doorlopende slinger... verzin wat leuks!
 8. In het midden maakte ik een gat zodat de lucht er uit kan en je puree niet zachter wordt of gaat opbollen in de oven.
 9. De puree bestreek ik met losgeklopt ei en bakte ik in 30 minuten op 190 graden goudgeel. Let wel, de gehakt-prei massa was nog best heet, evenals de puree. Maakt je dit ruim van tevoren (wat prima kan) dan reken op een uur om het geheel goed heet te krijgen.

Zou ik de volgende keer het recept weer zo maken? Jazeker. Voor mij mocht de puree wat pittiger, net als het gehaktmengsel maar in verband met de kinderen heb ik dat niet gedaan. Dit gerecht leent zich overigens prima om de prei te vervangen door bijvoorbeeld kool of aan te vullen met paprika of champignons.

Wil je dit gerecht buiten maken? Gebruik niet te veel rook, je puree neemt de rook heel snel op. Een deksel op de skillet maakt dat je je rozetten laag moet houden. Ik zou er een DO bovenop zetten en daar de kolen opleggen zodat je de hoorgte kan gebruiken.

 

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Wat vond je van de smaak van dit recept?
Was dit recept naar verwachting te maken?
Zou je dit recept vaker maken?
Zou je dit recept aanraden?
Recensie
Commentaar

Afdrukken E-mail

Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden