Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Artikelen

Patrickb

Gegrillde grapefruit

Opmerkelijk
 
0.0 (0)
9803   0
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
Gegrillde grapefruit

Informatie over dit recept

Moeilijkheid
Kosten
Voorbereiding
Bereidingswijze
Hoofd ingrediënten

Gegrillde citrusvruchten zijn niet nieuw, zo ook dit recept. Niet nieuw, wel verrassend verfrissend en lekker in plaats van de bekende spoom. Een perfecte afwisseling tijdens een bbq wat mij betreft.

Gegrillde grapefruit maakte ik vroeger in de restaurantkeuken al. Dan meestal als dessert met wat ijs en garneringen, nu op de bbq als tussendoortje. Wat fris tussendoor maakt de maaltijd wat lichter. De zuren helpen bovendien met de spijsvertering.

Een recept wil het dit gerechtje niet noemen, meer een werkwijze.

  1. Maakte een lichte siroop van een eetlepel water op vier eetlepels honing. Daar heb je vele soorten en smaken van, pak gewoon wat je lekker vindt. Daarbij deed ik vrij royaal verse rozemarijn en kookte hier rustig in zo'n 10 minuten een siroopje van. Het vocht verdampt en je houd weer honing over. Met suiker of ahornsiroop zal dit vast ook prima gaan.
  2. Laat de siroop afkoelen en verwijder de rozemarijn.
  3. Was de grapefruits goed af en droog deze. Snij in plakken van zo'n anderhalve centimeter en doe deze naast elkaar in een vacuumzak.
  4. Leg op beide kanten van de schijven grapefruit een verse tak rozemarijn en doe er per schijf grapefruit twee eetlepels honingsiroop en een eetlepel wodka of een likeur van keuze bij. Trek vacuum en laat deze zo enkele uren marineren.
  5. Verhit je grillplaatals deze niet heet is. Uitgaande van een tussengerechtje bij de bbq zal dit dus geen probleem zijn.
  6. Haal de grapefruitschijven uit de vacuumzak en verwijder de rozemarijn.
  7. Grill de grapefruit. Dat gaat het beste op een gietijzeren rooster maar een draadrooster gaat ookprimamaar geeft minder mooie strepen. En juist die strepen geven veel smaak door de maillard reactie van de suikers.
  8. De verwijderde takjes rozemarijn kan je op de hete kolen leggen, geeft ook weer smaak.
  9. Door het marineren en grillen is de schil eetbaar voor de liefhebber. De schil wel laten zitten tijdens het grillen. De schil houdt het vruchtvlees bij elkaar en geeft smaak. Zonder schil zie je je grapefruit uit elkaar vallen tijdens het grillen of omdraaien.

De vraag is natuurlijk hoe lang je die grapefruit moet grillen. Dat is niet te zeggen daar ik de temperatuur van je vuurbed niet weet. Maar zodra de suikers gaan caramelliseren en de grapefruit loskomt van het rooster kan je ze omdraaien. Meestal twee tot vier minuten.

Hoe te serveren? Ik serveerde enkele plakken zonder garnituur. In schil ook nog. Niet iedereen at de schil op, sommigen vonden juist de schil heerlijk. Smaken verschillen. Ik denk dat de hoeveelheid wit in de schil bepalend is.Hoe meer wit hoe meer bitter je zal proeven. Deze gegrillde grapefruit kan je natuurlijk ook bij een dessert serveren met een bolletje ijs of stukje broodpudding bijvoorbeeld. Met een gegrild stukje suikerbrood is ook prettig kan ik je zeggen. Een soort luxe variant van toast met marmelade.

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Wat vond je van de smaak van dit recept?
Was dit recept naar verwachting te maken?
Zou je dit recept vaker maken?
Zou je dit recept aanraden?
Recensie
Commentaar

Afdrukken E-mail

Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden