Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Verfijn Resultaten

User Rating

Soort bedrijf

Patrickb

Hoe een oude vleesmolen te herstellen?

Opmerkelijk
7592   0
Patrickb  
Toevoegen foto/video
commentaar (2)
Hoe een oude vleesmolen te herstellen?

De trend van meer zelf doen in de keuken zet ook in 2016 gewoon door. Zelf fermenteren, zelf broodbakken en bijvoorbeeld zelf worst maken.

Voor het zelf maken van worst heb ik een nieuwe Porkert nr.5. Een kleine handmolen met een aantal gatenplaten en een vulpijp voor het maken van worst. Doordat je zelf je vlees maalt weet je dus ook precies wat er in je gehakt, hamburger of worst zit. Helemaal in de trend van nu.

De nr 5 is één van de kleinste handmolens, geschikt voor het vermalen van 2 tot 3 kilo vlees. Een kleine opening maakt dat je het vlees dat je gaat vermalen ook klein moet snijden wil het door de vulmond passen.

Grotere machines, een 12 of zelfs 22 zijn duur. 100 en 150 euro voor een molen geleverd met vaak maar één gatenplaat. Een aardige investering voor een beginned worstenmaker of een fanatieke barbequeër. Maar de moeite waard, dat wel.

Persoonlijk hou ik wel van oud gereedschap. Vaak ligt dat net wat lekkerder in de hand en is vaak beter van kwaliteit en afwerking. Met dit in gedachten kocht ik een oude Husqvarna vleesmolen. Een dag later (!) vond ik er een die jarenlang bij het oudijzer heeft gelegen. Totdat ik er van hoorde. Na een kort gesprek mocht ik 'm van Jan meenemen mits ik hem een worst zou brengen die met deze machine gemaakt zou zijn. Een mooie deal. Maar een dag daarvoor had ik online ook al een oude Husqvarna 22 gekocht en die was nog onderweg naar mij toe via de post.

Zo was ik ineens twee oude Husqvarna's rijker: Een 12 op vier pootjes en zijn grote broer de 22. Beiden in niet al te beste staat. Beiden van gietijzer bovendien, daar waar de nieuwe van tegenwoordig van gietaluninium zijn. En veel minder netjes zijn afgewerkt.

Allereerst heb ik de molen uit elkaar gehaald en afgeborsteld. De gatenplaat en het mes zagen er uit alsof deze niet veel zijn gebruikt. Ik heb ze even kort op drie diamant "stenen" aangezet om ze weer vlijmscherp te krijgen. Grof begonnen en met een fijne korrel geëindigd. Dit doe ik bewust voor het stralen. De diamant slijt het beste als deze nat is. Met blank ijzer zou dat weer gaan roesten. De schroefdraad van de worm heb ik met een tapeind M8 weer zuiver gemaakt. Wat kwam daar een zooi uit...

Op internet had ik al een en ander opgezocht over het opknappen gietijzer keukengereedschap als pannen, DO's, braadsledes en meer van dat spul. Met name Dutch Ovens kwamen veelvuldig voorbij tijdens mij zoektocht om oud gietijzer te herstellen. Er kwamen eigenlijk maar drie geschikte opties naar voren.

Één optie die men aandroeg was zoutzuur:

Jan Snijder schreef "Je zou het mooi schoon kunnen krijgen door het even in een zoutzuur bad te leggen (30%) Houdt een beetje afstand en houd het goed in de gaten, alle roest zie je bijna voor je ogen verdwijnen zónder het overige materiaal al teveel te beschadigen. Direct na het uithalen in een soda oplossing kieperen voor het neutraliseren van het zoutzuur en goed spoelen in het soda bad, daarna goed spoelen in een lauw zeepwaterbad (dubro ofzo), daarna goed spoelen in water (je kan niet voorzichtig genoeg zijn met zoutzuur). Als je dat gedaan hebt heb je alle onzuiverheden weg geëtst en zou je een mooi blank stuk staal overhouden. Alles nu goed in de olie zetten en houden."

Zoutzuur leek mij niet de beste optie gezien het gevaar van dat goedje. Bovendien moest ik ook daarvoor het een en ander aanschaffen.

De tweede optie was electrolyse. Daar had ik een grote bak voor nodig, een 12 volt accu of acculader, wat draad en soda. Door de elctrolyse lost het roest op en houdt je blank gietijzer over. Maar mijn nr 12 was niet geheel verroest. Hier en daar zaten nog wat resten van verf of ander soort bescherming. Maar ook resten oud vuil. En aan de buitenkant kon ik daar prima bij, de binnenkant was een stuk lastiger.

Ik heb gekozen voor het laten stralen van de onderdelen en het huis. Waarom stralen? Stralen zorgt er voor dat alles wat niet op het gegoten ijzer zat toen het afkoelde na het gieten er niet meer op zit. Dus alle oude verfresten en andere onzuiverheden zijn weg. De schroefdraden weer netjes schoon en gangbaar, de gatenplaat weer schoon (ja ook de gaten zelf zijn brandschoon), het mes en de worm weer netjes. Met stralen kom je echt overal bij dus veel schoner kan je het haast niet krijgen. Enkel de handslinger heb ik niet laten stralen. Deze was voorzien van een mooi oud houten handvat met koperen kraag. Bovendien was deze geklonken aan de slinger. Deze heb ik enkel schoongemaakt met een roterende staalborstel op in de kop van mijn kolomboor.

De kleine 12 heb ik voor twee tompoucen laten stralen zodat deze mooi schoon was. Nadeel is wel dat blank gietijzer snel aanroest, ook met vocht uit de lucht. Dat wetende heb ik 'm boven op mijn werkplaats kachel gezet. Deze is zo'n graad of 60 dus bang voor vocht was ik niet meer.

Het inbranden.
Op het grote WWW lees ik regelmatig over mensen die zweren bij het inbranden (of in de bbq wereld ook wel seasonen genoemd) met Crisco. Vroeger in de keuken branden wij de nieuwe plaatstalen pannen in met varkensvet. Gewoon gesmolten reuzel. En die pannen kleurden naar antraciet grijs en waren voorzien van een zeer goede natuurlijke anti-aanbaklaag. Een ingebrand laagje vet voorkomt aanbranden maar ook roesten.

Ik heb de molen gedemonteerd en in onderdelen in de hete kolen laten opwarmen. Na een uurtje in de roodgloeiende kolen heb ik het huis in een oude pan gezet en goed ingesmeerdmet gesmolten varkensvet (reuzel) en een kwast. Het huis was zo heet dat de haren van de kwast weg schroeiden. Het vet vloeide rijkelijk en zocht zich een baan om het huis heen en gaf wat walm, maar niet al te veel. Het was goed te zien waar ik al was geweest met de kwast, daar waar vet zat kleurde het ijzer direct naar donker grijs. Na het insmeren van het huis had ik een ruime centimeter gesmolten vet in mijn oude pan. Ideaal om de andere delen in te wentelen en zo geheel te coaten met vet.

Het resultaat mag er wezen. Een mooie oude antraciet grijze molen waarvan het merk er mooi vanaf springt. Ik stond er zelf bij te glimmen...

Vandaag heb ik de molen even gestest met een stukje spek. Dat ging prima, beter zelfs dan mijn nieuwe machine! Het afwassen ging ook makkelijk. Doordat het ijzer vettig is (maar niet zo aanvoelt) loopt het water er makkelijk vanaf. Schoonmaken was dus eenvoudig. Wel heb ik hem zorgvuldiger drooggemaakt dan mijn nieuwe Porkert van aluminium. Gewoon om roest te voorkomen. Maar ik denk eerlijk gezegd dat die extra zorg niet nodig is. Aan de andere kant kunnen er ook geen bacteriën groeien in dat rest water.

Al met al heb ik voor weinig geld maar een beetje moeite een prima vleesmolen staan die ik eigenlijk nog mooier vindt dan een nieuwe. Maar dat is persoonlijk natuurlijk. Uiteraard staat zijn grote broer, de 22, dezelfde behandeling te wachten!

Heb jij ook zo'n oude molen in ere hersteld? Laat me weten hoe je dat hebt gedaan, misschien is het een idee voor de grote 22.

En heb je nog vragen? Stel ze hieronder en ik help je verder!

Bezoekers-commentaren

2 commentaren

Heeft u al een account?
Commentaar
(`Bijgewerkt: Maart 09, 2016)

Hallo Patrick,
Ik heb een oude Alexandewerk molen, die wil ik opknappen.
Kan ik deze ook stralen en waarmee?
Zandstralen of iets anders?

Antwoord van de eigenaar

Hoi Marcel,

Ik heb mijn Husqvarna 12 laten stralen bij een straalbedrijf bij mij in de buurt. Of je zand, grit of glas hebben gebruikt weet ik niet. Ik weet weln dat de molen perfect schoon was en gereed om in te branden.

Belangrijk is wel te weten dat niet alle molens te stralen zijn. De oudere molens zijn vaak van gietijzer, de nieuwere van een gegoten aluminium. De gietijzeren zijn prima te stralen. Eventuele reparaties kan je doen voor het stralen. Ik moet bijvoorbeeld bij mijn Husq 22 de borgpen vervangen. Als dat niet lukt moet ik iets gaan bedenken. Mocht het niets worden dan heb ik in iedergeval geen kosten gemaakt voor het stralen

Ik ben benieuwd naar je resultaat! Heb je een foto van de huidige staat? En hoe zijn je mes en gatenplaat?

groeten,

Patrick

Was deze beoordeling nuttig? 

Ook zo kan je ontroesten

Leuk stukje over het herstellen van je molen. Heb ook een oude porkert 22 opgeknapt. Voor het roest verwijderen heb ik Rustico Gel gebruikt. Dit verwijdert alleen de roest zoals bij zandstralen. Maar laat het metaal intact waar geen roest is. Daarna schoongemaakt met water en zeep en de hele molen in olijfolie gezet tegen de roest. Wel eerst goed gedroogd met een fohn natuurlijk. Heb hem ook laten slijpen en werkt weer perfect. Wat betreft de Rustyco die is niet giftig en laat geen residu achter nadat je hem hebt schoon gespoeld volgens de fabrikant. Het heeft alleen geen foodgrade kwalificatie omdat het daarvoor nooit is aangeboden bij de keuring.. Dus het product moet wel naar eigen inzicht en op eigen risico gebruikt worden... http://www.rustyco.nl/

Antwoord van de eigenaar

Ik denk dat het altijd goed is om heel goed na te reinigen. Wat ik het nadeel van dit spul vind is dat je een oude molen nooit egaal krijgt als er hier en daar nog oude verf of emaille resten zitten. Met stralen is alles weg....

Maar zoals Johan Cruijf ooit al eens zei, elk nadeel hep z'n voordeel

Was deze beoordeling nuttig? 
Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden