Remember me

Attentie

This is a closed group. You will have to be a member of this group to view the group's content.

Beleef landleven - Wecksierkunst

Beleef landleven - Wecksierkunst

Wecken, een speciale manier om groenten, vlees en fruit houdbaar te maken, komt op de nationale...

 

 • Wecken, een speciale manier om groenten, vlees en fruit houdbaar te maken, komt op de nationale erfgoedlijst van waardevolle Nederlandse tradities te staan. Dat gebeurt zaterdag tijdens een beurs in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, maakte een museumwoordvoerster woensdag bekend.

  De erfgoedlijst wordt sinds 2012 verzameld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Er staan ambachten op, maar ook evenementen als Sint Maarten en de Vierdaagse. Onlangs is het woonwagenleven nog op de lijst gezet. Erfgoederen kunnen bij de Unesco worden voorgedragen voor een plek op de werelderfgoedlijst

  Wecken is een vorm van conserveren, die tot in de jaren 60 van de vorige eeuw in Nederland heel gebruikelijk was om grote hoeveelheden verse levensmiddelen lang te kunnen bewaren. Gekookte groente of fruit of gebraden vlees werd in glazen potten gedaan, die in bijna kokend water een grote ketel vacuüm werden getrokken. Als het proces lukte, was de inhoud van de potten jarenlang houdbaar. Wecken is genoemd naar de Duitse fabrikant Weck, die de benodigde potten, sluitingen en ketels maakte.

  Volgens het Openluchtmuseum is wecken op dit moment weer helemaal in. Daarom is er zondag in het museum een wedstrijd tussen topkoks en amateurs wie het mooiste weckgerecht kan maken.

 • Category
  Keukentechnieken
 • Created
  woensdag 08 juli 2015
 • Group admin
  PatrickB
Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden