Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Verfijn Resultaten

User Rating

Soort bedrijf

Patrickb

Koud roken met een rookgenerator

Opmerkelijk
 
0.0 (0)
8521   0
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
Koud roken met een rookgenerator
smoker1.JPG

Koud gerookte zalm zelf maken? Met een venturi koude rookgenerator is dat door iedereen te maken. Daarna eet je geen verpakte gerookte zalm meer!

Koop jij wel eens gerookte zalm bij de supermarkt? En, vindt je die echt lekker? Ik meestal niet. Vet en soms zelfs tranig van smaak. De duurdere soorten zijn vaak al beter. Kan je bij de horeca groothandel inkopen dan heb je vaak een nog lekkerder gerookte zalm. Maar waarom kopen? Zelf maken is echt niet zo moeilijk en bovendien is het erg leuk om je zelf gerookte zalm te maken.

Belangrijkste voorwaarde is dat de temperatuur niet boven de 25 graden mag komen. Dat maakt de herfst, winter en het vroege voorjaar uitermate geschikt om te roken.
Roken doe je doorgaans boven een zacht smeulend vuurtje, hoe heter het vuur hoe eerder je product zal garen. Lekker hoor, warm gerookte zalm. Maar we wilden koud roken toch?

IMG 4013Ik gebruik daarvoor een venturi koud rookgenerator. Ik vind dat een ideale manier van roken. Zo'n CSG (Cold Smoke Generator) zoals hiernaast is handig maar als je de rookmot of snippers moet aansteken omdat het uit is gegaan dan moet alles uit de ton. Een hoop gedoe. De venturi rook generator trek je eenvoudig evenuit de luchtopening van je rookkast. Zie je rook, prima. Geen rook? Even wat  vers hout naar de luchtopening schudden, deksel erop en aansteken. Meer niet. Simpel dus.

De venturi smoker blaast de rook door een pijpje en doordat zowel rook als koude omgevingslucht wordt aangezogen blaas je koude rook weg je rookkast in. Dit type smoker is eenvoudig te verversen. Ik heb een gaatje in mijn rookkast waar het pijpje in gaat. Om te verversen trek ik de VSG uit de opening, neem het deksel af en schud de verkoolde resten eruit. Opnieuw vullen, deksel er weer op en terug in het gat van de rookkast. Nu nog door de opening onderin de rookmot of snippers aansteken en je sessie gaat gewoon door. Geen gedoe en de rook blijft in je rookkamer. De venturi smoker is eenvoudig te maken van wat spullen die je bij een kringloopwinkel voor een paar euro kan vinden.

Wat heb je nodig?

  • Een metalen bus als rook/verbrandingskamer
  • Een T-stuk van buis, 2x 6cm en 1x 10cm. Met passend T-stuk, soldeer of kneluitvoering
  • Een beluchtingspomp voor een aquarium of terrarium met slangetje. 100 l/m minimaal.

Ik gebruikte een rvs spaghettiebus voor de rook/verbrandingskamer. Daar zat een vensterje in van plexiglas waar een gat in moest worden geboord voor het T-stuk. Met een te botte boor voor het harder dan verwachte plexiglas drukte ik harder om een begin te maken. Fout, want doordat ik te hard duwde knapte het plexiglas in stukken. Gelukkig had ik nog een stukje rvs liggen en heb het ontstane gat daarmee dicht gemaakt. Een bus met een deksel zonder kijkvenster is dus aan te raden. Een oude beschuitbus is ideaal daarvoor. Bij de kringloop moet je die voor om en nabij een euro wel kunnen kopen.

Het T-stuk heb ik gemaakt van 15 mm koper waterbuis. Ik had nog wat stukjes liggen en heb die aan elkaar gesoldeerd. Om het buisje op de deksel te monteren maakte ik een gat van 21mm. Een buisje van 6 centimeter monteerde ik met een knelkoppeling op het deksel. Daarboven monteerde ik het T-stuk. In mijn geval een soldeerstuk daar ik die nog had liggen. De twee resterende pijpjes op het T-stuk monteren en klaar is Kees. Of Patrick in dit geval.
Bijna klaar, op een paar gaatjes onder in de bus. Die heb je nodig om zuurstof toe te voegen zodat je houtsnippers of mot kunnen blijven smeulen maar die gaatjes zijn ook ideaal om daar je snippers of mot aan te steken met een gasbrandertje. Ik boorde drie gaten van 6 milimeter. Achteraf blijkt dat voldoende

Aan de beluchtingspomp kan je weinig doen, slangetje aansluiten en in de korte kant van het T-stuk schuiven tot halverwege het langere pijpje. Zie bijgevoegde tekening. Een pomp van 100 liter per minuut of meer is aan te raden, 50 l/m is echt te weinig om je smeulende vuurtje aan te houden.

Met een beetje geluk ben je tussen €5,- en €10,- klaar bij de kringloop of marktplaats. En in een half uurtje heb je de VCS in elkaar geknutselt.

De werking is eenvoudig.

Doordat de lucht door het lange buisje word geblasen ontstaat een onderdruk achter het einde van het slangetje. Door die onderdruk zuig je zuurstof door de rookmot of snippers en uiteindelijk rook naar boven. Vanaf de achterkant zuig je koude buitenlucht aan die de warme rook direct koelt nog voor de rook het lange buisje verlaat.

En nu? Leuk dat je een rookgenerator gebouwd hebt maar dan? Je kan de rook je barbecue in blazen of in je rookkast of rookton. Maar ook zonder die attributen kan je je eigen rookkast maken. Hoe vraag je je af? Met een kartonnen doos!

Bemachtig een kartonnen doos die niet al te nieuw is. Een nieuwe doos ruikt heel sterk.Een geur die op je zalm kan slaan. De doos moet fris ruiken. Niet naar karton maar ook niet naar iets dat er in gezeten heeft. Als je doos groot genoeg is past daar een ovenrooster in. Plak de doos aan de onderkant goed dicht zodat de rook er niet uit kan. Dan moeten er nog wat gaten gemaakt worden. Eentje van 15 mm voor het buisje van de rookgenerator en wat gaatjes waardoor de rook ook weer uit de doos kan. Stilstaande rook verzuurd je product dus de rook moet er ook weer uit kunnen. Gaatjes maak je eenvoudig met een mesje of aanzetstaal. Of gebruik iets wat je voorhanden hebt om gaten te maken. Wat gaten in de bovenkant prikken met een vleesvork gaat ook prima.
Met wat satépennen of stokjes kan je het oven rooster halverwege de doos ophangen. Een paar bakstenen of lege blikjes voldoen ook om daar je rooster op te leggen.
Hang of leg je rooster in de doos en leg je te roken product op het rooster en sluit de doos met tape.

Wat nu nog rest is rookmot of snippers in de verbrandingskamer, deksel er open de slang in de buis schuiven. De uitgang van het rookbuisje in de opening in de doos steken en de beluchtingspomp aanzetten. Door de beluchtings openingen de rookmot of snippers aansteken. Na een minuut vult de doos zich met rook. Het recept voor de zalm vind je bij de recepten, evenals de werkwijze en rooktijden.

Eet smakelijk enne...., deel je jou resultaat hieronder ?

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Commentaar
Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden