Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Verfijn Resultaten

User Rating

Soort bedrijf

BarrelBoysCatering

Kroegkip van de Petromax CF30

 
0.0 (0)
2247   0
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
Kroegkip van de Petromax CF30

Kip op blik, kroegkip, beercan chicken en zo nog wat meer namen voor hetzelfde principe. Kip van binnen stomen en van buiten bakken. Dat zou zacht gestoomd vlees moeten geven met een krokant gebakken korst. Maar is dat wel zo?

 

Ik ga er van uit de de kip uit de koelkast komt. Te warm laten worden is gezien de bacteriegroei niet wenselijk. Dat betekent dus dat je na het rubben van je kip de kip kan gaan garen. Dat rubben kost je nog geen kwartier dus de kip blijft koud, de tijd om kritiek warm te worden krijgt de kip niet. Bij een koelkasttemperatuur van 3 tot 5 graden zal je kip na het rubben nog ver onder de 10 raden blijven. Best koud dus. Je bierblik hoeft niet vol te zijn, sterker nog beter bijna leeg. Het duurt lang voor je volle blik gaat koken en dus stomen dus een paar slokken volstaan. Uitgaande van een warme zomerdag zijn de laatste slokken bier die je even laat staan zo een graad of 25. De grootste massa is bepalend voor de temperatuur hetgeen zorgt dat de kip het bier koelt.

Het garen.

Nu de kip gerubt is is zij klaar voor het garen. Plaats de kip over het bierblik met haar kont over het blik. De opening is groot genoeg. Wil het niet lukken? Kijk eens of je de kip niet een blik door haar strot probeert te duwen. Vaak zit er nog een stukje nek aan het karkas. De punt van de borst moet naar beneden steken en als de kip op het blik zit zitten de poten onder en daarmee dus de vleugels boven.
Gaar de kip op de barbecue. Temperaturen daar zijn de meningen over verschillend, ik prefereer tussen de 180 en 200 graden.

De praktijk.

We hebben de kip in de hitte zitten op haar blik. Parmantig zit ze daar te zweten en kan wel wat vocht gebruiken. Maar ze zit op een blik toch? Ja, dat wel. Maar de kern van de kip wil je goed hebben. Ik steek de probe van mijn thermometer in de dij van de kip. Deze wil ik op 84 graden hebben zodat deze gaar is. De borst is eerder klaar, op 76 graden. Maar we wilden de kip stomen van binnen toch? De massa is bepalend zoals ik hierboven al aangaf. De poot met dij op 84 graden is dus niet voldoende om het bier te laten stomen. Voor stoom moet je bier 100 graden zijn...water wordt pas bij 100 graden stoom. Een natuurkundige wetmatigheid waar je niet omheen kan. Je blik zal nooit heter worden dan de temperatuur van je kip en daarmee je bier ook niet.

Deze bereiding vraagt dus om massa. Meer massa dan de kip heeft om de vloeistof te laten koken en dus stoom te ontwikkelen. En daar is de Petromax Poultry Roaster CF30! Veel massa dus ideaal voor deze bereiding.

Hoe te gebruiken?

De kip rubben en de Petromax vullen met bier, of andere vloeistof naar keuze, de kip er op zetten en garen zou je denken. En dat klopt. Deels... Het resultaat is veel beter dan met een blikje, hoe leuk dat blik ook lijkt. De gietijzeren schaal wordt veel warmer dan het blikje maar de vloeistof gaat nog niet koken, de kip koelt de schaal teveel.

Andere manier van gebruik

Ik steek mijn briketten aan en ga dan de kip in mijn favoriete rub zetten. Ik laat de kip buiten de koelkast. Met een hele verse kip moet dat wat bacterie groei kunnen. De Poultry Roaster zet ik op de kolen die ik over het barbecue rooster verspreid heb. Ik laat het gietijzer eerst goed heet worden. Zo heet dat spetters water direct verdampen. Het reservoir vul ik met voorverwarmde vloeistof, vaak bier maar wijn en water gaan ook prima. Eventueel wat verse kruiden of citrus toevoegen en kort laten verwarmen tot de vloeistof begint te stomen. Dan zet ik de kip op haar gietijzeren troon. Dat moet je snel en soepel doen om je vingers niet te verbranden. Gelukkig valt de Poultry Roaster niet om zoals met een blikje nog wel eens wil gebeuren. Al met al een stuk veiliger, zeker ook als het blikje uit de kip mag. Of de kip van de schaal af...

De gietijzeren troon heeft nog een voordeel, het is een reservoir en opvangschaal ineen. De schaal vul ik vaak met hardere groentes als knollen en wortel aangevuld met uien, champignons en aardappel. Het lekvocht van Hare Majesteit is zo lekker dat moét je gebruiken. Je groenten garen direct met de kip en dat in heerlijk vocht. Bovendien heb je snel en eenvoudig een maaltijd!

De kolen onder je gietijzer blijft zorgen dat de vloeistof daadwerkelijk kookt en dus de kip stoomt. Bij gebruik van genoeg kolen bakt de kip in de gesloten barbecue krokant en stoomte de kip van binnen. Precies wat we wilden bereiken met het blik. Maar nu werkt het.

Mijn kinderen vechten om de kip als ik deze op bovenstaande wijze gaar, paps moet uitkijken dat hij ook nog wat krijgt! De aanschaf van de Poultry Roaster is echt de moeite waard, een investering waar je zeker geen spijt van krijgt!

#liefdevoorgietijzer #gietijzer #castironcooking #lovecastironcooking #petromax #poultryroaster

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Commentaar
Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden