Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Verfijn Resultaten

User Rating

Soort bedrijf

Patrickb

Bouillon van restanten

 
0.0 (0)
1974   0
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
kippensoep_van _resten

Je bereid vast wel eens een kippenpootje, dij of hele kip. Je let op de juiste kruiding en garing zodat je kippetje top van smaak wordt. En na de maaltijd gaan de botjes of het karkas zo, hup de kliko in. Toch? Zonde eigenlijk want er zit heel veel smaak in die restanten. Dus wat gaan we er mee doen?

Bouillon maken!

Veel hebben we daar niet voor nodig. Een grote pan en een hittebron volstaan. Kiprestanten en eventueel het vel er in, bzoveel water toevoegen dat alles onder water staat en that's it!
Meer niet nee. Tenminste dat is de basis. Want met overige keukenresten maak je er echt een heerlijke bouillon van.
De schillen en kontjes van de ui die je doorgaans ook weggooit zijn heerlijk in de bouillon en geven bovendien een geweldige mooie donkere kleur aan je bouillon. Een stukje prei doet het goed maar bijvoorbeeld ook de afsnijdsels van een knolselderij. Een stronk broccoli is eetbaar als je 'm licht schilt maar als je daar niet van houd dan kan de stronk in stukken ook in de bouillon.
Aan kruiden zijn wat peperkorrels, een blaadje laurier en wat foelie (heel, geen poeder) erg lekker. Maar heb je wat verse kruiden over dankan je die rustig toevoegen. Omdat de kip al gaar is en de eiwitten daarmee gestold zal je heel makkelijk een heldere bouillon krijgen. Laat het geheel een aantal uur trekken, net tegen de kook aan.

De bouillon kan je natuurlijk zo gebruiken. Wat vermicelli en verse soepgroenten en je hebt een heerlijke soep. Maar ook voor gebonden soepen is het een goede basis.
Koop je hele vis op de markt? De graten, kop en huid zijn heerlijkomeen visbouillon mee te maken. Deze delen zijn heerlijk met wat ui, laurier, prei en bijvoorbeeld venkel. Deze bouillon inkoken geeft vaak een tranige smaak. Deze bouillon is lekker om vissaus te maken.

Restproducten van andere gerechten

Nou heb je met koken in een week best wat smaakvol afval dat nog prima te gebruiken is. Denk bijvoorbeeld aan de botten van je karbonades of een stukje vlees dat je kinderen niet meer op kunnen. Maar zelfs het bakvet zit vol met smaak. Groente resten kunnen er altijd bij, maar liever geen bladgroenten, die koken kapot en gaan dan erg overheersen.

De bouillon die je van de kipresten hebt gemaakt kan je ook verder aanvullen in de loop van de week. Die andere resten kunnen er prima bij, zelfs het bakvet. Na afkoelen van de fond zal het vet stollen en kan je het er eenvoudig afscheppen. De smaak zit dan al wel in je bouillon.

Heb je net een glas wijn in geschonken maar het is je net iets te veel? Kan er ook bij, wijn geeft een heerlijk accent in je fond.

Bouillon, fond of glace?

De bouillon die je hebt gemaakt kan je concentreren door deze in te koken. Het water verdampt en de smaakstoffen blijven achter. Je bouillon wordt krachtiger en krachtiger. Een bouillon die je half hebt ingekookt noem je een fond. Je hebt misschien wel eens een pot bouillon gekocht die je moest aanlengen met water? Dat was dus een fond.

Als je in de loop van de week diverse restanten toevoegt en ook zo nu en dan wat uit de pan schept en vervangt door vers dan wordt de smaak almaar sterker. Voeg een potje tomaten puree toe aan je pan met bouillon als je een zeer sterk concentraat wil maken. Een glace kook je in tot drinkyoghurt dikte en als je deze vloeistof zeeft en laat afkoelen dan zal het op winegums gaan lijken wat stevigheid betreft. De gelatine uit de botten en of karkassen trekt in je bouillon. Hoe verder je de bouillon concentreert hoe vaster na het afkoelen. Een vegetarische bouillon zal dus ook niet stollen.

Bewaren van fond en glace

Ik doe de fond lauwwarm in een ijsblokjes vorm (ik gebruik zakjes) zodat ik makkelijk kan portioneren.  Glace is zeer geconcentreerd, wees er spaarzaam mee!
Een fond kan je gebruiken om soepen en sauzen op smaak te maken. Een glace is uitermate geschikt voor het op smaak maken van jus en sauzen voor met name vlees.

De fond en glace zijn in de koelkast enkele dagen houdbaar. Aangezien beiden vrij sterk zijn van smaak heb je maar weinig nodig. Bewaar deze liever in de vriezer.  Wat zou het zonde zijn als je dat smaakbommetje het alsnog kan weggooien... Ik bewaar mijn glace en fond in de diepvries of ik weck deze.

Buitenkoken en afval

Ik ben dol op buitenkoken op houtvuur, houtskool of kolen. De lichte rooksmaak die je je gerechten me kan geven vind ik heerlijk. Die resten kunnen natuurlijk ook in je bouillon. Wees spaarzaam met delen die met rook in aanraking zijn geweest. De rooksmaak zal je bouillon snel overheersen!

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Commentaar
Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden