Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Verfijn Resultaten

User Rating

Soort bedrijf

Patrickb

Hoe bewaar je je eieren?

Opmerkelijk
 
0.0 (0)
5669   0
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
Hoe bewaar je je eieren?

In iedere koelkast zit een vak voor je eieren. Soms open, soms met een klepje en vaak gewoon uitneembaar.
En hoewel de koelkast de ideale plek lijkt voor je eieren is dat zeker niet per definitie waar! Maar waarom dan niet?

Eieren hebben een schaal van kalk. Deze schaal bevat een beschermende laag waardoor de eieren langer goed blijven. Afwassen beschadigd deze natuurlijke bescherming waardoor de kwaliteit van je ei hard achteruit gaat. Niet schoonmaken dus. En heb je een vies ei, bijvoorbeeld met een beetje mest eraan uit het kippenhok? Gebruik deze als eerste en was hem af net voor je hem gebruikt. Zo krijg je geen bacteriën in je ei als je hem breekt en is het probleem van het aantasten van de beschermlaag geen issue meer.

Doorgaans worden eieren verkocht in een kartonen doosje. Dat heeft een reden, of eigenlijk meerdere. Natuurlijk is zo'n doosje makkelijk om je eieren te transporteren maar er is meer. Eieren hebben zoals hierboven beschreven last van vocht. Eieren die je onbeschermt transporteerd worden vaak blootgesteld aan temperatuursverschillen met condensvorming als gevolg. En dat is dan weer slecht voor het beschermlaagje op de eierschaal. Het kartonnen doosje beschermt ook tegen die temperatuurswisselingen.

De koelkastdeur is om die laatst genoemde reden dan ook niet de ideale plek om je eieren te bewaren. Het steeds openen en sluiten van de koelkastdeur heeft condensvorming tot gevolg. Daarnaast ontstaan er kleine haarscheurtjes in de schaal doordat de eieren in een hard plastic schaal staan en door de beweging van de deur steeds tegen het plastic botsen.

Hoe dan wel mijn eieren bewaren?

Je eieren kan je zeker wel in de koeling bewaren. Laat ze in het kartonnen doosje zitten en zet ze in één van de schappen. En gebruik je dat doosje liever niet gebruik dan het plastic bakje uit de koelkast (liefst met deksel tegen condensvorming) maar plaats het niet in de deur maar op een schapje!

De schaal is overigens zeer poreus: bewaar eieren dus nooit naast vis, kaas, knoflook of andere sterk geurende voedingsmiddelen. Eén uitzondering daargelaten: truffels. Als u een truffel bewaart in een doosje eieren, kunt u nadien heerlijke omeletten en roereieren bereiden.

Eieren worden op kamertemperatuur in gerechten gebruikt. Zo voorkom je dat je mayonaise gaat schiften of je eiwitschuim inzakt. Vergeet dus niet je eieren tijdig uit de koelkast te halen.
Overigens hoeven eieren niet in de koeling bewaard te worden, op kamertemperatuur kan prima. Tot twee a drie weken kan dat zonder problemen. Als je dus je doosje met een week toch op maakt bewaar ze dan op een koele plek of daar waar de temperatuur stabiel is.

Overigens heeft de Engelse krant Daily Mail onderzoek laten doen naar beide vormen van bewaren. Een batch eieren werd in de koelkast (bij 6 graden), en een batch werd buiten de koelkast bewaard. De eieren werden er twee weken bewaard. Tussentijds werden de eieren getest op schadeljke stoffen zoals salmonella, E.coli, listeria en nog wat andere bacteriën.
En wat denk je? Alle testen bleken gelijk. Er was geen verschil tussen de eieren die gekoeld en op kamertemperatuur werden bewaard.
"Er is geen voordeel om de eieren in de koelkast te bewaren", concludeert Jay Tolley die de voedingstest uitvoerde.
 

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Commentaar
Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden