Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Verfijn Resultaten

User Rating

Soort bedrijf

14963236_1172667456155619_9004960863713170554_n.jpg
Patrickb

Steriliseren van Weckpotten

Opmerkelijk
 
0.0 (0)
4965   1
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling

Veel beginnende weckers zitten met vragen, vaak heel veel vragen. Een van die vragen is steeds weer hoe de potten te ontsmetten. Daar zijn meerdere methodes voor. Op Facebook kwam deze vraag weer eens voorbij en ik heb een aantal reacties eventueel voorzien van commentaar op een rijtje gezet.

Voorop gesteld, er is geen beste methode, ze werken allemaal en dat vaak algeneraties lang. De (stoom)oven maakt het huidige wecken wat eenvoudiger.

Het steriliseren van de potten is nodig om de aanwezige bacteriën, gisten en sporen te doden. Hoe hoger de temperatuur hoe minder risico op besmetting er is. De meeste bacteriën gaan al dood bij 100 graden (water) maar als je de mogelijkheid hebbt zou ik op 120 graden werken. Dan is alles dood wat eventueel verontreiniging kan veroorzaken. Uiteraard moet je schoon werken.

Hieronder enige reacties:

  • "Potten en deksels in vaatwasser (60 graden) en dan nog 15 minuten in de oven op 120 graden. Ringen in water en soda 5 minuten koken." Opmerking: bij 60 graden worden er geen bacteriën gedood, deze extra stap zou je kunnen overslaan.
  • "Of je bestelt een emmertje oxi puro of puro oxi bij bijvoorbeeld Brouwmarkt, 1 eetlepel in een emmer heet water, potten 3 minuten er in , afspoelen klaar. Ik zeg het iedere keer weer, ik snap niet, dat iedereen zo door blijft tobben met soda en zo. Kost weinig water, weinig energie en weinig tijd."
  • "De magnetron werkt ook perfect! Pot afspoelen en met water aanhangend water twee minuten op vol vermogen. De stoom dood de bacteriën. Hang de ring in de pot met de lip tussen het glas, de stoom ontsmet dan ook de ring."
  • "Ik doe ze 10 minuten in de oven op 120 graden."
  • "Ik doe het zoals mijn moeder al deed, in heet water met soda en daarna afspoelen in een bak met kokend water. Daarna op de kop op een schone theedoek. De deksels laat ik tot gebruik in het water liggen. De ringen kook in 5 minuten in een pan met een beetje soda erin en spoel ze daarna af en dan laat ik ze bij de deksels in het water liggen."
  • "Ik heb van de week hier met mijn Franse buurvrouw kool met spek gewekt. Zijn spoelt de potten gewoon om met heet water en het koken (steriliseren) zorgt voor de rest. En dit doen ze zo al generaties lang."

Zoals je uit bovenstaande reacties leest zijn er meerder methodes. Kies waar jij je het prettigst bij voelt. Heb je een paar keer een mislukte weckpot dan zou je je wijze van steriliseren eens kunnen wijzigen. Misschien ligt het daaraan, al zijn er meerdere oorzaken te noemen.

Fotocredits: Headerfoto door Johan Fernhout 

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Commentaar
Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden