Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Verfijn Resultaten

User Rating

Soort bedrijf

Patrickb

Stressvrij koken met Kerst

Opmerkelijk
 
0.0 (0)
3135   1
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
Stressvrij koken met Kerst

Een geslaagd (kerst)diner begint met een goede planning. Met onderstaande tips moet je etentje zeker slagen!

De voorbereiding, het menu


Hoewel je met een goede voorbereiding eigenlijk niet anders kan dan een geslaagd menu presenteren is het niet ondenkbaar dat je er toch tegenop ziet om alle gerechten zowel te koken als te serveren.

Vraag hulp!

Vraag een keukenprins of prinses om hulp. Of vraag het je gasten! Als iedereen voor een gang of gerecht zorgt neemt dat een hoop stress weg. Bovendien is het ook leuk om van verschillende koks te proeven. Bespreek wel gezamelijk het menu of welke stijl. Maak een groep aan in de community zodat je alle afspraken bij elkaar hebt. Recepten die je wil maken maar nog niet in onze database staan kan je zelf toevoegen. 

Maak een menu wat alle gasten schikt. Houdt rekening met speciale wensen. Kook niet te veel apart voor die ene persoon met een intolerantie voor een bepaald product. Maak een mooi menu wat iedereen kan en mag eten. Dat zorgt voor rust in de keuken, en rust op tafel.

De voorbereiding, de tafel

Wie droomt er niet van een weelderige tafel met een mooi groot bloemstuk, mooi opgemaakte schalen, prachtig servies en een paar mooie glazen per couvert? De meesten van ons in een vinex woning zullen het met een wat kleinere tafel moeten doen. En met vaak voldoende stoelen voor het gezin maar niet voor extra gasten. Zorg dat je
voldoende comfortabele stoelen hebt voor aan tafel. Zorg daar tijdig voor, zeker rond kerst. Je buren kunnen ook zomaar gasten krijgen en hun eigen stoelen nodig hebben!
Dek de tafel eens zoals je in gedachten hebt. Is er voldoende ruimte voor alles? Serveer je op schalen of op bord? Is er ruimte voor het bestek en servet? Nu kan je nog je tafel aanpassen wat aankleding betreft. Loop je kasten na voor mooie servetten of een tafellaken. Heb je die niet dan koop je relatief goedkoop mooi tafellinnen bij bijvoorbeeld Dille & Kamille via de webwinkel zodat je de deur niet uit hoeft. Maar ook andere webwinkels bieden mooi tafellinnen aan. Zorg dat je twee weken van te voren alles in huis hebt.

Te weinig borden voor alle gangen? Geen nood. Serveer je voorgerecht op het bord voor het hoofdgerecht en doe deze tijdens de volgende gang in de vaatwasser met kort programma. Zo blijf je bij met de vaat en heb je warme borden voor je hoofdgerecht! Een voorgerecht kan je vaak heel mooi in een diep bord serveren. Wees creatief met je servies. Serveer soep in espressokopjes bijvoorbeeld. Zo houdt je ook de porties klein.

En als je niets extra wil aanschaffen vraag eens bij vrienden of huur het via een verhuurbedrijf. Je kan daar zelfs je hele servies huren en vuil retourneren. Je betaald wel voor het huren en reinigen maar zorgt wel voor rust!

De boodschappen

Je menu heb je al bepaald en het aantal gasten weet je ook al. Nu je je servies en tafelaankleding geregeld hebt is het tijd voor de volgende stap in de voorbereiding: het doen van je boodschappen. 

Met name met de feestdagen wordt er royaal gegeten. De meeste recepten gaaan uit van volledige porties. Met Kerst of met een meergangen menu mogen de porties rustig wat kleiner. Een salade die volgens recept voor 4 personen is kan je rustig verdelen over 6 personen. Houdt de porties klein.

Je kan bij veel winkels, zowel de supermarkt als de vele boerderijwinkels en delicatessen winkels bijvoorbeeld, online bestellen en laten bezorgen. Maar je bestelling laten klaarzetten voor afhalen scheelt ook tijd en stress. Zorg dat je weet welk ingrediënt je waar wil kopen. Bestel tijdig en plan een bezorg- of afhaaldatum. Zorg dat je weet op welke tijden je je bestellingen kan ophalen als het niet kan worden bezorgt. Maak nu ook meteen een planning om je boodschappen te halen als nodig.

Een dag van te voren, de ochtend

Vertrek bijtijds zodat je als een vaan de eerste bent en dus de drukte voor bent. Als iets een berg stress scheelt is het wel voor de drukte weer thuis zijn! Terwijl de grootste groep mensen zich kruipend en worstelend door de supermarkt wringt zit jij thuis rustig aan een kopje thee. En nu je toch de tijd hebt is dit tevens een mooi moment om je menu op een mooie kaart te schrijven. Of om het krijtbord van je kinderen als menubord te gebruiken. En nu je toch bezig bent, print meteen je menu en je recepten een paar keer uit.

Dag van te voren, de middag

De boodschappen zijn gedaan. De noodzakelijke receptuur en menu zijn geprint. Je boodschappen heb je gedaan met behulp van het boodschappenlijstje. Tijd om nu de juiste hoeveelheden per gerecht af te wegen en je recepturen klaar te zetten. Zelf doe ik dat nog wel eens in bijvoorbeeld stapelbare tomatendozen. Dat scheelt ruimte en je hebt wel alles bij elkaar staan per recept.

Wat je nu al voor kunt bereiden kan je nu doen. Zorg dat je op tijd begint maar zonder stress, je hebt alles onder controle toch? Plak briefjes op je bakjes met voorbereide gerechten die de koeling in gaan. Wat klaar is vink je af van je menu. Schrijf tevens op wat je nog moet doen om het gerecht voor het serveren af te maken. Zo vergeet je niks.

Zorg dat alles wat koel moet staan ook koel staat. Rond de kerst is het meestal redelijk koel buiten maar ga daar niet van uit. 10 graden boven nul is te warm. Wel staat de koelkast bij velen vol met zaken die niet direct gekoeld hoeven te staan. Denk bijvoorbeeld aan de pot zilveruitjes, de barbecuesaus of fles curry. Zet die buiten neer zodat je je koelkast zo leeg mogelijk hebt. Heb je wel het geluk dat het buiten vriest dat het kraakt dan is dat ook niet alles. Een koelbox brengt uitkomst. De isolerende werking zorgt voor voldoende bescherming tegen vorst maar blijft wel koel. Zet de koelbox buiten en vul hem, maar laat een kwartiertje de deksel er af. Zo trekt de kou in je koelbox. Vergeet niet de deksel te plaatsen en plaats de koelbox tegen je gevel, dat is de minst koude plek en vaak rondom nul graden. De koelbox beschermt vaak voldoende. Flessen kan je inpakken in plastic zakken en bedekken met een berg sneeuw als die er ligt. Dat koelt maar isoleerd ook tegen strenge vorst. Het meest veilige is en blijft je koelkast. Deze zijn eventueel ook te huur als je echt op save wil gaan.

De dag zelf, de ochtend en middag


Maak de gerechten zo ver klaar als mogelijk. Zet je pannen klaar en de gereedschappen die je nodig hebt. Als mogelijk per gerecht of gang. Sla kan je nu mooi wassen en plukken. Dit is ook het moment om bijvoorbeeld je tuilles te bakken voor je dessert. Bewaar ze in een goed afgesloten doos met wat rijstkorrels zodat ze lekker knapperig blijven.

Afhankelijk van de serveerwijze kan je nu je borden of schalen klaarzetten. Zo hoef je niet meer de kasten in en kom je niet voor verrassingen te staan. Dek de tafel alvast. Dat staat niet alleen uitnodigend als je gasten binnenkomen, het scheelt een hoop onrust en stress.

De dag zelf, de avond

Werk gang voor gang. Wat wel kan, en voor rust zorgt in de keuken, is je soep opwarmen tijdens het maken van je voorgerecht. Bewaar je hete soep in een thermoskan (geen thee/koffiekan, ik heb er eentje speciaal voor het koken) zodat je de soep snel en in alle rust kan uitserveren. Zo heb je zelf ook rust en kan je genieten van zowel de maaltijd als je gasten. Je saus kan je eventueel ook al warm zetten voor je hoofdgerecht. Dat scheelt weer een pan die je in de gaten moet houden.

Zorg dat ovengerechten tijdig in de oven gaan. Dat betekend dus ook dat de oven op tijd warm moet zijn. Zet een kookwekker als herinnering.
Borden die nodig zijn voor het nagerecht kan je eventueel buiten koud zetten. Zijn dat borden uit de warme vaatwasser zet ze dan niet in een stapel buiten, zo koelen ze niet snel genoeg af. Ik gebruik een plastic zak om de borden schoon te houden tijdens het afkoelen.

Waar draait het om?

Het maakt niet uit voor wie je kookt. Je wil een gezellig en smakelijk samen zijn. Genieten van de gerechten en van elkaar. Vraag rustig of iemand je een handje wil helpen met het bereiden of uitserveren. Dat is niet alleen gezellig, het geeft bovenal rust.

Geniet van elkaar en van je gerechten enne...,

Laat je mij hieronder weten hoe het is verlopen?

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Commentaar
Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden