Inloggen  \/ 
x
of
Registreren  \/ 
x

of

Verfijn Resultaten

User Rating

Soort bedrijf

Patrickb

Zelf roken van makreel

Opmerkelijk
 
0.0 (0)
13661   0
Patrickb  
Toevoegen foto/video
Schrijf een beoordeling
Zelf roken van makreel

Het zelf roken is niet alleen leuk maar ook erg lekker. Bovendien is bij de visboer een niet gerookte makreel goedkoper dan een gerookte makreel.
Maar roken is vooral leuk. Het kost je enkel wat tijd, geduld en een beetje hout. En als je onderstaande handleiding volgt staat niets in de weg om een heerlijke gerookte makreel te presenteren aan je gasten!

De grote schoonmaak

Uiteraard hoef ik hier niet meer te vertellen dat we enkel werken met verse producten. Hoe zelf de versheid van vis te beoordelen staat bij keukentips beschreven.

We kopen dus verse makreel. Allereerst verwijderen we de ingewanden. Een beetje vies klusje maar noodzakelijk. Snijd langs de buiklijn van buikvin tot net achter de kaak de buik open. Verwijder met een scherp mesje en je vingers de ingewanden. Verwijder ook de kieuwen. Deze kan je met je vingers verwijderen al zitten ze best vast net achter de kop. Spoel de vissen schoon onder koud stromend water.
Vind je dit werkje te vies om zelf te doen vraag dan je vishandelaar. Hij doet dit klusje tientallen keren per dag.

Makreel in pekel

Het pekelen.

Pekelen is belangrijk. Het maakt je makreel steviger en smakelijker. Pekel maken is niet moeilijk. Neem twee flinke handen zout op een emmer koud water. Voeg hier een klein handje suiker aan toe en eventueel wat kruiden. Een scheutje azijn maakt je vis nog ietsje steviger maar bepaald ook de smaak. Ik zou zeggen, probeer uit wat je het lekkerst vindt.

Laat je makreel anderhalf uur staan in de pekel en meng af en toe de makreel en de pekel. Zo weet je zeker dat je makrelen allemaal voldoende zijn gepekeld.

vuurtje stokenHet drogen

Zelf stook ik nu eerst een vuurtje zodat ik een mooie basis heb van brandend hout en gloeiende kolen. Dat werk zo meteen makkelijker.

Haal de vis uit de pekel en spoel deze af onder koud stromend water. Dep drook met keukenpapier of een pluisvrije theedoek. Rijg de makreel aan speten of hang ze zoals ik aan slagershaken. In mijn rookkast heb ik vaste stangen en kan dus niet met speten werken. Hier kies je dus de methode die past bij jou situatie!

Drogen van makreel

Slagershaken zijn van rvs en passen makkelijk in de vaatwasser. Een voordeel vind ik zelf. Bovendien steek je de haak eenvoudig van buikopening door de bek waardoor deze stevig hangt.

Je zal merken dat er nog steeds vocht komt uit je makreel. Ik hang ze nu in de rookkast die ik op een temperatuur heb tussen de 25 en 40 graden. Daar laat ik de makrelen een half uurtje drogen. Met mijn rookkast met de deur dicht en de klep open. Zo ontsnapt het vocht en kan de de temperatuur goed regelen. Wordt het te warm in de rookkamer dan doe ik de deur gewoon even open.

het roken met gesloten kastHet roken

Nu de makreel gedroogd is kunnen we de makrelen gaan garen. Ik prefereer het garen op 70 graden maar tussen de 65 en 80 graden is goed. Ik gaar ze kort. Zo'n 15 minuten en doe daarna de klep dicht. Zo behoud ik warmte terwijl ik mijn vuur ga smoren met licht vochtig rookmot. Roken doe ik nu op 40 graden.

Oude rook wordt scherp en geeft een nare smaak. Dus doe af en toe de deur open en laat de rook ontsnappen om zo ruimte te maken voor de aangename verse rook. Bij mijn rookkast doe ik eenvoudig af en toe de klep open tot de rookpluim afneemt. Daarna sluit ik hem weer voor 90%

Afhankelijk van je smaak, gebruikt rookmot en je rookkast kan dit roken oplopen tot wel 4 uur. Ik zou zeggen, begin voorzichtig met een uurtje en stel dan bij. De volgende keer dan, dat wel.

Het hele proces duurt al met al enige uren. Dit proces versnellen heeft geen nut. Droog je te kort en ga je te snel over op garen dan heb je grote kans dat het aanwezige vocht in de vis te snel te heet wordt en zover uitzet dat de huid van de makreel open springt. Zo verlies je zowel vocht als de waardevolle vetten!

makreel gerookt hangend in rookkast

De makrelen gerookt aan de haak hangend in de rookkast. Blijft een mooi gezicht!

Uiteindelijk was onderstaande afbeelding het resultaat: gereed product, de gerookte makreel

(Zoals je kan zien was de temperatuur te hoog en is de makreel opengebarsten. Ik heb nog geen thermometer op mijn rookoven maar was te ongeduldig om te wachten tot ik de thermometer wel had... Ik wilde resultaat zien!)

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze listing.
Heeft u al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Commentaar
Fine foodmesvorkGood living

Other language?

Contact

HT Media

Boedelhof 4
6715 DG Ede

0318-848652

06-43127172

info@heerlijktafelen.nl

facebook whatsapp 1

messenger code 482139335308331

KvK-nummer: 09165285 | Privacy statementCookieverklaringVoorwaarden